Een van de groepen wiens hits synoniem staan met de jaren 80 is Tears For Fears. Het inmiddels dertig jaar oude debuutalbum The Hurting krijgt een zeer uitgebreide heruitgave.

Na het uiteenvallen van de band Graduate besloten Roland Orzabal en Curt Smith een nieuwe band op te richten met de naam Tears For Fears. Anders dan Graduate zou het duo zich (in elk geval aanvankelijk) richten op donkere synthpop, alvorens later door te breken met pophits als Shout en Everybody Wants To Rule The World.

Terwijl het in 1985 verschenen Songs From The Big Chair alom als het magnum opus van Tears For Fears wordt beschouwd, vertoont The Hurting een complexer en meer experimenteel karakter dan zijn opvolger. Met de dreiging van een mogelijke nucleaire oorlog geeft de plaat uit 1983 een kil en deprimerend tijdsbeeld weer.

Het resulteerde in sterke new wavenummers, waaronder Pale Shelter, Start Of The Breakdown, The Way You Are, Change en het later door Gary Jules en Michael Andrews tot ballad omgetoverde Mad World. Het lijkt alsof The Bangles zich hebben laten inspireren door Watch Me Bleed voor hun cover van Hazy Shade Of Winter.

Jubileum

Om het jubileum te vieren, verschijnt The Hurting als dubbel-cd en als boxset met drie cd’s en een dvd. Vooral de boxset is zeer volledig, met de inclusie van B-kantjes, livesessies, remixen en de oorspronkelijke singleversies van Pale Shelter en Suffer The Children. Enkel de hit The Way You Are en B-kant The Marauders ontbreken.

Aan de boxset is de concertfilm In The Mind’s Eye toegevoegd, een niet eerder op dvd verschenen registratie van een optreden dat de band in december 1983 gaf in Londen. Met drie nummers van het volgende album liep Tears For Fears al vooruit op zijn grote doorbraak, na met The Hurting een droomdebuut te hebben afgeleverd.