Iedereen die de slotaflevering van de immens populaire serie Breaking Bad heeft gezien, heeft het nummer Baby Blue van Badfinger gehoord. De ideale gelegenheid om de groep opnieuw onder de aandacht te brengen.

De naam Badfinger zal namelijk lang niet iedereen bekend in de oren klinken, maar vanwege de nauwe connecties met The Beatles en vanwege het latere succes van de powerballad Without You (voor zowel Harry Nilsson als Mariah Carey) heeft de groep uit Wales toch een plekje in de kantlijn van de popgeschiedenis verworven.

De liedjes op Timeless… The Musical Legacy geven een beknopte historie weer van de band, van de door Tony Visconti geproduceerde debuutsingle Maybe Tomorrow onder de naam The Iveys (in 1968 een hit in Nederland) tot de mislukte comebacksingle Love Is Gonna Come At Last na de zelfmoord van zanger Pete Ham.

Enkel de albums Badfinger (1974), Say No More (1981) en Head First (2000) worden genegeerd op deze collectie, hoewel er volop aandacht is voor liedjes die George Harrison, Todd Rundgren, Geoff Emerick, Mal Evans en Chris Thomas geproduceerd hebben. Vooral in de beginjaren was Badfinger schatplichtig aan The Beatles.

Beatlesk

Nu was Badfinger gecontracteerd door Apple Records, de platenfirma van The Beatles, maar Paul McCartney produceerde ook de erg Beatleske singles Come And Get It en Rock Of All Ages. Vanaf dat moment ontwikkelt groep zich op eigen kracht, zoals hier te horen is in Apple Of My Eye en Timeless, twee van de sterkere liedjes.

Op twee nummers die niet uit de Apple-catalogus komen na, is Timeless… A Musical Legacy volledig samengesteld uit materiaal van in 2010 verschenen geremasterde albums van Badfinger. De plaat geldt vooral als mooie introductie van een groep die veel potentie had, veel potentiële wereldhits en evenveel gemiste kansen.