Het spreekwoord dat zegt dat je je afkomst niet moet verloochenen, heeft zangeres Barbra Streisand goed in haar oren geknoopt. Ze keerde na 33 jaar terug naar haar geboortegrond Brooklyn voor een concert.

Streisand groeide op in Brooklyn, New York, maar in haar tienerjaren vertrok ze daar om succes na te jagen. Dat dit gelukt is, is evident, met een carrière die inmiddels vijftig jaar beslaat en met uitverkochte concerten wereldwijd. Zo trad de diva verleden zomer nog in Amsterdam op tijdens haar eerste concert ooit op Nederlandse bodem.

Op 11 en 13 oktober 2012 was Streisand te zien in Brooklyn, wiens inwoners haar dierbaar zijn. "Mensen uit Brooklyn zeggen je waar het op staat, dat is omdat we geen manieren hebben", grapt de zangeres aan het begin van het concert dat op het album Back To Brooklyn te vinden is. Het volledige concert is op de dvd te vinden.

Tijdens het concert vertolkt Barbra Streisand veel liedjes die fans herkennen uit haar omvangrijke oeuvre, met name van gevierde Amerikaanse liedschrijvers als Marvin Hamlisch, Jule Styne, Irving Berlin, Cole Porter, Leonard Bernstein en het bevriende echtpaar Alan en Marilyn Bergman. Toch bevat de plaat weinig grote hits.

Relaxt

Streisands lijflied Evergreen wordt opnieuw bewerkt met orkest en de trompetklanken van Chris Botti, met bijzonder geslaagd resultaat. De relaxt in het gehoor klinkende orkestarrangementen werken ook uitstekend voor de Streisand-hit People. Tevens koppelt ze The Way We Were op subtiele wijze aan Through The Eyes Of Love.

De zangeres brengt een ode aan Brooklyn in de lichtelijk herschreven teksten van Andrew Lloyd Webbers As If We Never Said Goodbye (waarin rapper Jay Z wordt genoemd) en Cole Porters You’re The Top. Een leuke knipoog van de diva, die naast haar vocale talent en haar liefde voor muziek ook de nodige zelfspot toont.