Sommige albums zouden perfect kunnen dienen als soundtracks voor films, ware het niet dat de betreffende films nog gemaakt moeten worden. The Theory Of Everything van het Nederlandse Ayreon is zo’n album.

Achter Ayreon gaat de muzikant Arjen Anthony Lucassen schuil. Onder deze vlag maakte hij een aantal producties, waarvan de in 2008 verschenen plaat 01011001 de laatste was. Voor The Theory Of Everything liet Lucassen zich inspireren door een documentaire die hij zag over natuur- en wiskundige Stephen Hawking.

Samen met tekstdichter Lori Linstruth werkte hij aan de liederen voor het conceptalbum, dat kan worden gezien als een vierdelige symfonie. Het anderhalf uur durende verhaal dat Lucassen en Linstruth vertellen, wordt aan de hand van vier muzikale thema’s uiteengezet, verknipt tot 42 losse nummers op twee cd’s.

Kamelot-frontman Tommy Karevik vertolkt een van de vocale hoofdrollen, naast voormalig King Krimson-lid John Wetton, metalzanger Janne 'JB' Christoffersson, rockzanger Michael Mills en zangeres Cristina Scabbia van Lacuna Coil. En dat zijn nog de minst indrukwekkende gastbijdrages op dit achtste Ayreon-album.

Onderscheidend

Zo schakelt de Nederlandse producer en componist de hulp in van progrockgiganten als Rick Wakeman (Yes), Keith Emerson (Emerson, Lake & Palmer), Jordan Rudess (Dream Theater) en Steve Hackett (Genesis). Vooral de bijdrages van toetsenisten als Wakeman en Emerson geven de composities een onderscheidend karakter.

Het laatste deel (Phase IV: Unification, met The Parting als prijsnummer) is met name indrukwekkend. The Theory Of Everything is een meesterwerk binnen het genre, waarin megalomane gestes als deze enkel geapprecieerd worden. Je moet de plaat wel als één geheel consumeren, maar dat is met deze hoge kwaliteit zeker geen straf.