Wie afgelopen jaar een van de concerten van de Australische zanger Nick Cave heeft bijgewoond, zag een vurige en vlijmscherpe show. Dat het ook anders kan, toont Cave op zijn nieuwe liveplaat.

Het verenigde Nederlandse popjournaille riep het voorgaande studioalbum Push The Sky Away onlangs nog uit tot beste album van 2013 in muziekblad OOR. De tournee die erop volgde werd eveneens bejubeld, maar voor zijn vierde officiële livealbum kiest Cave niet simpelweg voor een concertregistratie van een reguliere show.

In plaats daarvan krijgen fans een radiosessie voorgeschoteld die Cave op 18 april van dit jaar gaf met een gereduceerde samenstelling van zijn begeleidingsband The Bad Seeds. Van de tien nummers op de cd zijn er vier afkomstig van Push The Sky Away, waaronder een uitgeklede, dromerige versie van het titelnummer.

Het nieuwe arrangement staat ook het nieuwe nummer Mermaids goed, al doen Higgs Boson Blues en Wide Lovely Eyes het beter in een volledige bandbezetting. Elders pikken Cave en de zijnen naar believen uit hun ruime repertoire, met schitterende uitvoeringen van Far From Me, People Ain’t No Good en Mercy Seat.

Lafhartig

Ook And No More Shall We Part klinkt aangrijpend in deze intieme, wat benauwende liveversie, hoewel Cave hoorbaar moeite heeft met de hoge noten in het refrein. De inclusie van Stranger Than Kindness op Live From KCRW voelt wat overbodig aan vanwege de wat lafhartige bewerking, maar dat is dan ook het grootste minpunt.

Dat wordt met de afsluitende uitvoering van Jack The Ripper volledig goedgemaakt. Hierop trekken de zanger en zijn band alle registers open voor een ronkende uitvoering van de Cave-classic. Wellicht hadden de fans liever een regulier optreden teruggezien, maar deze bijzondere uitvoeringen zijn evenzeer de moeite waard.