Het is alweer 25 jaar geleden dat rock-‘n’-rollzanger Roy Orbison overleed, maar hij wordt nog steeds in één adem genoemd met de grote sterren van zijn tijd. Zijn laatste concert krijgt eindelijk een grote release.

Twee dagen voor zijn dood op 6 december 1988 trad Orbison op in het Front Row Theatre in Highland Heights, Ohio. De zanger had net zijn album Mystery Girl voltooid, dat in 1989 zou verschijnen, met het door U2 geschreven liedje She’s A Mystery To Me als eerste single. Een hartaanval maakte een einde aan die plannen.

Er is een grote hoeveelheid live-cd’s van Roy Orbison verschenen bij een al bijna even groot aantal verschillende platenfirma’s, maar Sony Music brengt het zogenaamde The Last Concert nu uit om de 25e sterfdag van de zanger te herdenken. De plaat verscheen eerder bij het kleinere Eagle Rock Entertainment.

The Last Concert vond plaats tijdens een herwaardering voor het werk van Orbison en ruim een jaar na het geprezen optreden dat te boek staat als Black & White Night, met medewerking van onder meer Elvis Costello en Bruce Springsteen. Een groot deel van zijn hits keren terug in deze show, zij het in minder spectaculaire vorm.

Rillingen

Hoewel, hoe mooi is het om The Big O klassiekers als Only The Lonely, In Dreams en Crying te horen zingen? Ook op het einde van zijn leven wist Orbison zijn publiek nog koude rillingen te bezorgen en de hoge noten in Leah werden evenals het diepe gebrom in Oh, Pretty Woman nog steeds vol verve gebracht.

Het voornaamste minpunt zijn de lelijke synthesizers bij onder meer Leah en It’s Over. Aan niks is te merken dat Orbison twee dagen na dit optreden zou komen te overlijden, wat onderstreept wordt door de levenslust in het laatste interview dat hij gaf, te zien op de bijgevoegde dvd. De laatste dagen in het leven van een popgenie.