De Canadese singer-songwriter Neil Young is weer eens in zijn rijk gevulde archiefkasten gedoken en vond daar een reeks concerten op die hij eind 1970 gaf in The Cellar Door in Washington D.C., nu voor het eerst op cd.

Neil Young is op 68-jarige leeftijd nog steeds zeer actief, met naast recent plaatwerk (zoals de in 2012 verschenen albums Americana en Psychedelic Pill) en een schier oneindig lijkende wereldtournee ook nog diverse uitgaves van archiefmateriaal. Het betreft vooral boxsets en live-cd’s die voor de echte liefhebbers een must zijn.

Zo ook Live At The Cellar Door, dat opnames bevat uit zes concerten die Young daar gaf tussen 30 november en 2 december 1970. De opnames zijn vooral vanuit historisch oogpunt interessant, want we horen de jonge muzikant Only Love Can Break Your Heart aankondigen als nieuw nummer en hij speelt een vroege versie van Old Man.

Op Live At The Cellar Door zijn vier nummers te horen van Youngs toen actuele album After The Goldrush, waaronder een schitterende pianoversie van het titelnummer. Ook de akoestische versie van Down By The River (van het voorgaande album Everybody Knows This Is Nowhere) is prachtig is zijn rauwe eenvoud.

Herkennen

De uitvoeringen van de liedjes zijn verder wisselend in kwaliteit, al is de liedcollectie op zichzelf bijzonder aangenaam luistervoer. Fans herkennen Expecting To Fly en Flying On The Ground Is Wrong van Youngs oude band Buffalo Springfield, terwijl See The Sky About To Rain en Bad Fog Of Loneliness op latere albums opdoken.

De uitvoering van Flying On The Ground Is Wrong is bijzonder omdat Young eerst ruim drie minuten op een wat knullige manier tegen zijn publiek praat over zijn Steinway-piano, waarbij het publiek geregeld in de lach schiet. Het is een van de zeldzame luchtige momenten op een plaat vol mooie liedjes in hun meeste ongepolijste vorm.