De Armeens-Franse zanger Charles Aznavour treedt in december op in Nederland en wie alvast voorpret wil beleven aan de optredens van de 89-jarige artiest, kan uit de voeten met een prima verzamelaar.

Het repertoire van de chansonzanger lijkt schier oneindig. Aznavour nam meer dan duizend liedjes op, bracht ruim honderd albums uit en nog eens talloze verzamel-cd’s. Het Allerbeste Van verscheen een paar jaar geleden al bij platenmaatschappij EMI, wiens catalogus werd opgekocht door rivaal Universal Music.

Universal doet er een nieuwe verpakking omheen en legt de dubbel-cd kort voor de feestdagen en Aznavours optredens in HMH weer in de winkel. Zelfs wie nog nooit een plaat van Aznavour heeft gehoord (hoe ondenkbaar ook), zal diverse melodieën van de man herkennen. Dit verzamelwerk bevat 43 ontroerende en vrolijke liedjes.

Uiteraard zijn Aznavours ontwapenende Engelstalige liederen aanwezig: She, For Me Formidable, Yesterday When I Was Young, To Die Of Love en The Old Fashioned Way. Zijn gebroken Engels met een dik Frans accent heeft een zekere charme en met name het droeve How Sad Venice Can Be is hartverscheurend.

Klassiekers

Ook zijn Franstalige repertoire is ruim vertegenwoordigd met klassiekers als Une Enfant, La Mamma, Mes Emmerdes, Esperanza, Les Comédiens en J’ai Vu Paris. De samenstellers van deze dubbel-cd laten ook mooi werk horen dat in Nederland minder bekendheid geniet, zoals het emotionele Etre en beatnummer Désormais.

Wanneer je de veertig jaar aan opnames op een rij hoort, wordt de veelzijdigheid van Aznavour opnieuw duidelijk. Als chansonnier, crooner, popzanger en als vertolker van het serieuze Franse lied. Er is niets dat hij niet kan zingen en er is weinig dat niet mooi klinkt wanneer hij het zingt. Hopelijk overtuigt hij binnenkort ook nog live.


Charles Aznavour staat op 14 en 15 december in HMH, Amsterdam.