Het ideale sinterklaas- of kerstcadeau voor een Eagles-fan dit jaar is een kaart voor een concert van de groep in de Ziggo Dome, maar de cd-box Selected Works: 1972-1999 stemt ook menig liefhebber tevreden.

De box met vier cd’s bevat namelijk een brede dwarsdoorsnede van het reportoire van de countryrockband met onder meer Don Henley, Glenn Frey en Joe Walsh in de gelederen. De kans bestaat wel dat grote Eagles-fans deze box al in de kast hebben staan, want oorspronkelijk verscheen Selected Works: 1972-1999 al in 2000.

Voor deze heruitgave zijn alle nummers opnieuw geremasterd en de verpakking is verkleind zodat het nu wel in een cd-rek past. Verder zijn er geen concessies gedaan, want er staan dezelfde 41 studio-opnames en twaalf livenummers op als op de dertien jaar geleden verschenen boxset.

Op het eerste schijfje is er ruimte voor het vroege werk van de band, met onder meer het door Jackson Browne gescheven Take It Easy, rocknummer James Dean, het mystieke Witchy Woman, het harmonieuze Peaceful Easy Feeling en het met zelfmedelijden doorspekte Tequila Sunrise. Stuk voor stuk Amerikaanse klassiekers.

Onvermijdelijk

Het latere repertoire is uitgesplitst over de volgende twee cd’s, met aandacht voor bitterzoete ballads als Lyin’ Eyes, I Can’t Tell You Why, Desperado, The Best Of My Love en New Kid In Town enerzijds en voor het classic rockrepertoire als Life In The Fast Lane, Heartache Tonight en het onvermijdelijke Hotel California anderzijds.

Exclusief voor deze boxset is de inclusie van The Millennium Concert op de vierde cd, met relatief weinig grote hits van de band. Wel worden Henleys solohits All She Wants To Do Is Dance en Dirty Laundry van stal gehaald, alsmede twee kerstliedjes. Selected Works: 1972-1999 is een prima voorbereiding voor de Ziggo Dome-shows.