Met een haast megalomane stadiontournee trok de Britse rockband Muse het verleden jaar de wereld over. Een concertregistratie van de geprezen show van de rockers kon niet uitblijven en zie hier het resultaat.

Live At The Rome Olympic Stadium is opgenomen op 6 juli 2013, een maand na het overweldigende concert dat het rocktrio gaf in de Amsterdam Arena. In december 2012 was Muse ook al in Amsterdam te zien, toen voor een al even wervelende show in de Ziggo Dome. De concertreeks werd bejubeld door iedereen die erbij was.

De live-cd met dvd volgt een goed jaar na het studioalbum The 2nd Law en bijna zes jaar na de vorige live-cd van de band, getiteld HAARP. Sindsdien zijn de optredens van Muse alleen maar gegroeid: in omvang, in technisch opzicht en in intensiteit. Zelfs wanneer je de beelden er niet bij ziet, hoor je de bezieling in deze opnames.

Dit zowel in de erg door Queen geïnspireerde rockballad Explorers als in het jankende gitaarwerk in Knights Of Cydonia, Supremacy en Supermassive Black Hole. Helaas bevat de cd niet het volledige concert, maar eigenlijk schaf je dit album toch vooral aan om die enorm spectaculaire show van Muse (nog) eens te bekijken.

Stimulerend

De dvd is dan ook op alle vlakken een must voor Muse-fans. Het (helaas onvolledige) concert in rijke kleuren, het geluid in 5.1-Dolby gemixt, een handvol bonusnummers uit diverse Amerikaanse shows en een tourdocumentaire. De shows van Muse behoren tot de meest geavanceerde en visueel meest stimulerende popconcerten van deze tijd.

Maar zelfs als je dat allemaal wegstreept en gewoon de cd opzet, dan nog hoor je de grootsheid die Muse van nature al in zijn muziek verwerkt kristalhelder doorklinken. Met een prettige mix van nummers van vooral de laatste drie studioalbums laat Muse horen live misschien nog wel overtuigender te zijn dan in de platenstudio.