De Duitse hardrockband Scorpions staat vooral bekend om zijn stadionhits met hoog opgetrokken gitaarmuren. Maar wat blijft er van die liedjes over zodra de elektrisch versterkte instrumenten de kast in gaan?

Fans van Scorpions vinden het antwoord in de vorm van 24 akoestische uitvoeringen van bekend en minder bekend materiaal op de dubbel-cd MTV Unplugged In Athens. Opgenomen in september 2013 in theater Lycabettus te Athene slagen de Duitsers er wonderwel in hun grootse rocksongs te vertalen naar akoestische arrangementen.

De groep rond frontman Klaus Meine en gitarist Rudolf Schenker weet de robuuste energie van de oorspronkelijke opnames te behouden door een orkest in te schakelen. Daardoor klinken ook de Unplugged-versies van When You Came Into My Life, Blackout en Send Me An Angel meeslepend en melodramatisch.

Slechts een enkele keer laat de band zich verleiden gezapige kampvuurversies te maken van oudere nummers, zoals Where The River Flows, Big City Nights en het nieuwe Dancing With The Moonlight. Het virtuoze spel van Schenker in andere liedjes is juist indrukwekkend, omdat hij laat horen de nuances goed aan te voelen.

Wereldveranderend

Juist die nuances zijn een verademing in het anderzijds weinig genuanceerde repertoire van Scorpions. Powerballad Wind Of Change klinkt plotseling niet meer als dat wereldveranderende lied van een gebroken natie, maar als een intiem duet met de zanger van A-Ha. Rockklassieker Still Loving You is ineens een lief pianoliedje.

Dit is misschien niet hoe de Scorpions-fans hun favoriete band het liefste horen, maar ontdaan van hun gedateerde jaren 80-producties ondergaan de rocknummers een bijzonder aangename metamorfose. Zo klinken The Best Is Yet To Come en Passion Rules The Game ineens redelijk actueel. Hier zit wellicht meer in.