Rockband The Rolling Stones sloot zijn vijftigste jubileum verleden zomer gaf met twee grootse concerten in Hyde Park te Londen, waar de band in 1969 ook al te zien was. De show is nu uit op cd en dvd.

"Het heeft even geduurd voordat we terug waren, maar het is er een mooie dag voor", zegt gitarist Keith Richards tegen het 65.000-koppige publiek in Hyde Park. Het duurde 44 jaar en een dag, om exact te zijn. Het concert in 1969 had echter een wrange nasmaak, daar het twee dagen na de dood van Brian Jones plaatsvond.

Het legendarische gratis concert uit 1969 markeerde het einde van de bewogen beginjaren van de Stones en betekende het debuut van gitarist Mick Taylor bij de groep. Met de concerten in 2013 zetten Mick Jagger en collega’s een punt achter een jaar aan jubileumactiviteiten, met Taylor die als gastmuzikant terugkeert.

Vooral de eerste helft van de jubileumshow op Sweet Summer Sun bestaat uit een compacte lijst met rockhits als Start Me Up, It’s Only Rock ‘N’ Roll, Tumbling Dice, Paint It Black en Honky Tonk Women. Halverwege het concert neemt Richards de microfoon over van Jagger voor You Got The Silver en Before They Make Me Run.

Bevlogen

Niet bepaald de hoogtepunten van een anderzijds uitstekende show, die zijn climax vindt in het bijna twaalf minuten durende Midnight Rambler. Hier excelleren Richards, Taylor en Ronnie Wood, waarna de heren zich opmaken voor een dampende finale. Eerst volgen er nog bevlogen versies van Gimme Shelter en Jumpin’ Jack Flash.

Naar het einde toe lijken de bejaarde muzikanten er steeds meer zin in te krijgen, met Jagger die zijn nonchalance overboord gooit voor een prikkelende versie van Sympathy For The Devil en het publiek als vanouds bespeelt met een glorieuze uitvoering van (I Can’t Get No) Satisfaction. Jong geleerd, oud gedaan. En hoe.