De Limburgse band Rowwen Hèze schreef wel vaker liedjes voor speciale aangelegenheden of voor radio en tv, maar nu heeft de groep uit America een volledige soundtrack bij een speelfilm afgeleverd.

Het album Hemel Op Aarde: De Liedjes bevat muziek uit de film Hemel Op Aarde met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol. De liedjes vormen tevens het spil van de aanstaande theatertournee ’n Hemel Op Aarde. Het verklaart grotendeels waarom de traditionele feestnummers van Rowwen Hèze hier tot een minimum beperkt zijn.

Dat is voor de liefhebbers van de betere polka’s wellicht een gemis (hoewel Liefde Vur ‘t Leave wederom een uitmuntend exemplaar is), maar de laatste jaren zijn het toch al juist de meer introspectieve pennenvruchten van zanger en liedschrijver Jack Poels die kwalitatief met kop en schouder boven de feesttentnummers uittorenen.

Omdat het in eerste instantie liedjes betreft die voor een film geschreven zijn, ligt een vergelijking met Ry Cooder voor de hand, die bovendien muzikaal gezien ruwweg in hetzelfde straatje als Rowwen Hèze opereert. Het titelnummer refereert subtiel aan Ennio Morricone, al houden de vergelijkingen met filmcomponisten daar wel op.

Welkom

Subtiele, verhalende liedjes als het mijmerende Flits, het wat aan Van Morrison memorerende Hal Vast en het countryachtige Kreupelhout zijn welkome nieuwe aanvullingen aan de uitgebreide discografie van de Limburgers. Daarnaast zijn er wat meer conventionele aanvullingen als De Alde Mert en Dor Mien Schuld.

Rowwen Hèze slaagt er na ruim 25 jaar toch nog steeds in om binnen zijn beperkte genrekaders weer een aantal nummers af te leveren die er in het repertoire van de band uitspringen, zoals Groete An God, Deleste en Och, Megje Toch. Geworteld in vaste grond strekken de takken zich alsmaar verder uit, naar de hemel op aarde.