Met een aantal vermakelijke mixtapes en een aantal losse hits onder zijn riem blijkt de tijd dan eindelijk rijp voor het officiële debuutalbum van rapper Sjaak.

Op StrijderSysteem presenteert de Amsterdamse rapper zichzelf als een kleurrijk figuur met een voorliefde voor gezelligheid en harde beats.

Mensen die bekend zijn met Sjaaks werk weten wat ze te wachten staat: onnavolgbaar geouwehoer over loeiharde producties met weinig nuance.

Kortom, een smerige dansplaat met een hoog entertainmentgehalte. Ondanks de speelse toon, die sporadisch een welverdiende glimlach oplevert, weet StrijderSysteem de aandacht niet vast te houden. De simplistische teksten uit de opener Wat Doe Je Mayne vormen het eerste grote struikelblok.

Maak Money, de aanstekelijke eerste single met daarin een bijdrage van The Opposites, doet het daarentegen beter, terwijl Baws menig luisteraar zal verleiden tot het in beweging brengen van de armen en schouders. Ook de partnering tussen Sjaak en Appa is aangenaam. De heren hebben chemie.

Onzinnigheden

Zo zijn er nog meer samenwerkingen op dit schijfje te noemen die goed uit de verf komen. Echter, na het zoveelste nummer over drank, geld en andere onzinnigheden lijken de beats niet meer van elkaar te onderscheiden en verliezen de grappige woordassociaties hun kracht.

Met een nummer als Hasselhoff slaagt de rapper er nog in een waardige clubhit af te leveren. Dit werkt wordt tenietgedaan door het tienerniveau van bijvoorbeeld Geen Zin (Ik Haat Je). StrijderSysteem is een plaat met veel persoonlijkheid, maar te weinig overtuigingskracht en vindingrijkheid.