De Nederlandse band Rigby bestaat inmiddels vijf jaar en vindt het al tijd om achterom te kijken naar zijn muzikale hoogtepunten. Voor een daadwerkelijk Greatest Hits-album acht de band het echter nog te vroeg.

Geheel terecht overigens, want los van het Serious Request-themanummer One Song uit 2009 kent de band rondom zanger en liedschrijver Christon Kloosterboer slechts bescheiden hitlijstsucces. Voor het vierde studioalbum Island On Mainland heeft Rigby echter acht van zijn oudere nummers in een nieuw jasje gestoken.

De albumtitel is een verwijzing naar Texel, waar een aanzienlijk deel van de plaat is opgenomen. De keuze om liedjes van de voorgaande albums Everything Must Go (2009), Solid Ground (2011) en Fire & Ice & Sugar & Spice (2012) op dit moment in de carrière van Kloosterboer en consorten opnieuw op te nemen, lijkt wat curieus.

Toch valt er wel wat voor te zeggen, want grofweg de beste composities van de drie voorgangers krijgen een coherente productie aangemeten. De scherpe randjes worden er soms onnodig afgesneden (Breathe, One Song), terwijl andere liedjes profiteren van de nieuwe arrangementen (ballad Fire, het Beatleske Morning Rain). 

Ode

De acht bestaande composities worden aangevuld met een intro en een outro, plus drie geheel nieuwe nummers. Hiervan is het op Snow Patrol gelijkende Lighter veruit de beste, terwijl het als een ode aan John Lennon klinkende We Haven’t Lost (Just Not Yet Won) en het Coldplay-achtige Only Got My Heart er ook mogen zijn.

Rigby zoekt met Island On Mainland het midden op tussen het beste werk tot nu toe en dat resulteert in een organisch klinkend geheel met een aantal vaste peilers en een hoorbare groei in Kloosterboers vocale capaciteiten. Toch is het ergens ook een zwaktebod om zo vroeg in je bestaan als band al terug te grijpen op je verleden.