De formatie One Direction is de populairste jongensgroep in jaren en diens roem is vergelijkbaar met de hoogtijdagen van Backstreet Boys en Take That. De individuele smaak van de heren lijkt het derde album te hebben beïnvloed.

Dat is een opmerkelijke breuk ten opzichte van voorganger Take Me Home, die veel braver en kleurlozer klonk dan nieuweling Midnight Memories. Op de eerste twee albums van One Direction was de richting duidelijk, alleen slaan de heren nu een iets andere richting in. De gitaren zijn wat prominenter in de liedjes terug te vinden.

Dat maakt van One Direction nog geen rockband, al is het wel een duidelijke tegenstelling met de elektronische hitparademuziek van de laatste jaren. Om die transformatie wat geloofwaardiger te maken, leveren gerenommeerde namen als Ryan Tedder (OneRepublic), Gary Lightbody (Snow Patrol) en Tom Fletcher (McFly) liedjes aan.

Geregeld hebben ook de groepsleden zelf een vinger in de pap, met name Louis Tomlinson en Liam Payne. Story Of My Life, met inbreng van alle vijf leden, is daar overigens niet het beste voorbeeld van. Liedjes als Diana, Strong, Happily, Right Now, single Best Song Ever en het titelnummer mogen er daarentegen zeker zijn.

Autobiografisch

Halverwege de plaat zoekt One Direction de verdieping op. De tekst van Don’t Forget Where You Belong lijkt van autobiografische aard (bandlid Niall Horan schreef eraan mee) en het wat kleffe You & I is de enige ballad, maar zal de jeugdige doelgroep beslist aanspreken. One Direction bewaart de beste liedjes echter tot het slot.

Met wat stevigere nummers als Little White Lies en Little Black Dress, het door de folkhype geïnspireerde Through The Dark en Lightbody’s bijdrage Something Great behoren veruit tot het beste dat One Direction tot op heden van zich liet horen. Ook de extra tracks op de deluxe-versie zijn degelijk. Het beste album van 1D tot nu toe.