"Ik heb nog altijd zoveel zin in rock-'n'-roll", kunnen we optekenen uit de mond van Koen Wauters, zoals te horen op het dertiende album van Clouseau. Toch is er van echte rock-'n'-roll ook na een kwart eeuw geen sprake.

Het nummer waarin de tekst voorkomt is 88, een van de veertien verse liedjes van het Vlaamse duo Koen en Kris Wauters. De tekst verwijst naar de eerste successen van Clouseau in 1988 (de eerste hit in België was Alleen Met Jou in dat jaar). 25 jaar na dato klinken de gebroeders Wauters nog altijd even passioneel in hun liederen.

Dat de twee veel lol met elkaar hebben, blijkt alleen al uit de vele glimlachen op de foto’s in het cd-boekje van het album dat de toepasselijke titel Clouseau draagt. Het spreekt voor zich dat de naïviteit van liedjes als Domino, Anne en Altijd Heb Ik Je Lief verdwenen is, al zijn de overpeinzingen van de plaat Oker (1995) ook veelal afwezig.

De productie ligt in handen van Kris Wauters en toetsenist Hans Francken. Onder hun artistieke leiding zet de groep een wat generieke hedendaagse pop-rocksound neer die overeenkomt met wat fans op de vorige drie Clouseau-cd’s al hoorden. De liedjes zijn degelijk, met Vliegtuig en Onvoorwaardelijk Vrij als echte uitspringers.

Ongenuanceerd

De charme van Clouseu heeft ‘m altijd in de ongecompliceerde en ongenuanceerde teksten gezeten. Zo confronteert de protagonist zijn lief heel direct met het feit dat ze vreemdgaat in Je Hebt Een Ander en in een andere, gerelateerde liedtekst concluderen de minnaars dat het eigenlijk allemaal zonde van hun tijd was.

In thematiek vertoont Laatste Keer veel overeenkomst met de vroegere hit Ik Wil Vannacht Bij Je Slapen, zij het op een gelikt funkritme gezet. Met zoveel liedjes over liefde is het onontkoombaar dat de ode aan de ene geliefde gelijkt op de andere. Clouseau is ouder, maar bestaat nog altijd uit "twee jonge harten vervuld van muziek".