Na de wereldhits die hij had als frontman van de band Mike + The Mechanics verdween zanger Paul Carrack een beetje naar de achtergrond. Een van de beste stemmen van de popmuziek blijft echter onverminderd actief.

Na het vorig jaar verschenen Good Feeling gaat de Britse muzikant op dezelfde toer verder op zijn vijftiende studioalbum Rain Or Shine. In alle opzichten is dit nieuwe studioalbum een rechtstreekse opvolger van Good Feeling. Zo heeft Carrack met uitzondering van het orkest opnieuw vrijwel alle instrumenten op de plaat ingespeeld.

De liedjes op Rain Or Shine zijn overwegend gemodelleerd naar soulplaten uit de jaren 70, met Stepping Stone, One In A Million en That’s All That Matters To Me als de meest aangename nieuwe schrijfsels uit de pen van Paul Carrack. Je zou One In A Million ook zomaar uit de mond van Gregory Porter kunnen horen komen.

De andere helft van Rain Or Shine bestaat uit covers. Carrack maakt van Eddy Arnolds countryhit You Don’t Know Me een lieflijke soulballad. I’m Losing You van The Temptations en (If Loving You Is Wrong) I Don’t Want To Be Right van Luther Ingram ondergaan een soortgelijke behandeling, met geslaagd eindresultaat.

Afwijkend

Net als op Good Feeling wordt ook hier Ray Charles weer in het zonnetje gezet, ditmaal met een veel op het origineel gelijkende cover van zijn nummer Hard Times (No One Knows Better Than I). Het meest afwijkende lied op de plaat is slotnummer Come Rain Or Shine, een evergreen uit de musical St. Louis Woman uit 1946.

Deze ouderwetse soulmuziek past uitstekend bij de warme en flexibele vocalen van Paul Carrack en de liedjes die hij tegenwoordig schrijft, passen met gemak tussen het bestaande repertoire uit het genre. Daarmee is Rain Or Shine niet het beste album in zijn soort, maar desondanks ideaal voor fans van vederlichte soulpop.