De familiebanden zijn sterk in het Volendamse muziekwereldje, dat heeft het verleden al geregeld uitgewezen. Ondanks een bezettingswissel binnen het poptrio 3JS wordt de bloedlijn dan ook voortgezet.

Begin dit jaar werd aangekondigd dat bandlid Jaap de Witte vanwege gezondheidsredenen noodgedwongen de band moest verlaten, maar in zijn zoon Jan werd een geschikte vervanger gevonden. Op het vijfde album Dichter Bij De Horizon vervult hij dezelfde rol als zijn pa en hij schreef mee aan het nummer Verdwaald.

Maar verdwaald zijn Jan de Witte, Jaap Kwakman en Jan Dulles allerminst op Dichter Bij De Horizon. De Volendammers weten een uitgekiende balans te vinden tussen Nederlandstalige pop, country en ballades met een traditioneel Iers karakter, terwijl de (misschien wat neerbuigende) term palingpop ook van toepassing blijft.

Want de Volendamse muziektradities van The Cats tot en met Nick & Simon culmineren binnen het repertoire van 3JS, met enerzijds schaduwen van de weemoed van de oude zeemansliedjes (Niet Meer Van Mij) en anderzijds dat bitterzoete karakter van ongecompliceerde meezingliedjes (Twee Zielen, Staren).

Uitblinken

Dulles en Kwakman, de voornaamste liedschrijvers van de groep, blinken meer nog dan op eerdere albums uit in het fabriceren van solide popliedjes. Het zomerse Terug Naar Een Nieuw Begin is een van de hoogtepunten in de discografie van 3JS, evenals het opgewekte Til Me Op en het troostende, semi-akoestische Stel Je Voor.

Met nummers als Dichter Bij De Horizon, Verdwaald, Naar Huis en Man In De Spiegel haakt 3JS bovendien moeiteloos in op de hernieuwde interesse voor folkmuziek. Ook flirt het drietal met gemak met soul (Sta Op En Loop) en reggae (Raak M’n Hart). Vernieuwd en toch als een hechte eenheid gaat 3JS terug naar een nieuw begin.