Soms vraag je je af hoe een artiest een Best Of-cd vol krijgt. Veldhuis & Kemper is zo’n groep. Behalve die ene hit vullen de heren twee cd’s met liedjes die minder bekend, maar daarom niet minder mooi zijn.

Toch mag de cabaret- en zanggroep van Remco Veldhuis en Richard Kemper zich tot een van de meeste succesvolle duo’s van Nederland rekenen. De albums Half Zo Echt uit 2003 en Dan Maar Niet Gelukkig uit 2011 bereikten de top 10 van de Album Top 100 en ook de drie cd’s die in de tussentijd werden uitgebracht, scoorden goed.

De enige top 10-hit van Veldhuis & Kemper, Ik Wou Dat Ik Jou Was, staat helemaal aan het einde van de dubbel-cd Onder De Douche. Om daar te komen, moet je eerst naar 23 andere liedjes luisteren. Eenieder die ook kan genieten van duo’s als Jurk!, Nick & Simon en Acda en De Munnik zal niet worden teleurgesteld door dit tweetal.

De nummers van Veldhuis & Kemper beschikken allen over prettige harmonieën en smaakvolle arrangementen, soms zelfs met een volledig orkest. Ook schakelen de twee geregeld tussen serieus Nederlands repertoire (Plastic Ongemak, Die Ene Dag, Oud Geboren) en meer cabareteske liedjes (De Liefde, Incovenient Trut, Volkomen Kut).

Ondergewaardeerd

Als Onder De Douche iets aantoont, dan is het wel dat Veldhuis & Kemper een handvol ondergewaardeerde en zelfs grotendeels onbekende liedjes op het repertoire heeft staan die nederpopklassiekers hadden kunnen zijn. Het symfonische Kaartenhuis bijvoorbeeld, of de ballads Alles Komt Dichterbij en Nooit Als Ik.

Nieuw op dit album zijn het popnummer Rozengeur & Maneschijn en de midtempo ballad Zeg 't Maar. Hoewel Veldhuis & Kemper de afgelopen tien jaar over succes niks te klagen had, is het jammer dat Ik Wou Dat Ik Jou Was de enige heuse hit was. Het biedt namelijk geen representatief beeld van het overige werk.