Toen de Duitse hardrockband Scorpions eind 1990 Crazy World uitbracht, waren er grote veranderingen gaande in Oost-Europa. Het inspireerde de grootste hit van de groep, in drie versies te vinden op de heruitgave.

Wind Of Change was in 1990 het onofficiële zinnebeeldige themalied behorend bij de val van de Berlijnse Muur, een jaar eerder. De hitlijstnoteringen van de rockballad en het moederalbum Crazy World vielen samen met het einde van het communisme, maar ook de uitvoerende band zelf was destijds aan veranderingen onderhevig.

Zo was Crazy World het eerste album in lange tijd dat niet werd geproduceerd door vaste kracht Dieter Derks. De vermaarde Amerikaanse rockproducer Keith Olsen nam plaats achter de knoppen. Tevens markeerde Crazy World het afscheid van bassist Francis Buchholz, die recentelijk wel nog met oud-Scorpions-leden optrad.

Hoewel vocalist Klaus Meine verantwoordelijk was voor de twee grote hits van deze plaat, Wind Of Change en Send Me An Angel, werkten hij en drummer Herman Rarebell voor dit album intensief samen met de Canadese hitschrijver Jim Vallance, die in de jaren 80 reeds zijn diensten bewees aan Bryan Adams, Kiss en Aerosmith.

Artefact

Alle veranderingen in de wereld en binnen de band zelf ten spijt, is Crazy World wat thematiek en muziek betreft vooral een artefact van de grootse stadionrock uit de jaren 80. Dik aangezette refreinen en de volle productie van nummers als Tease Me Please Me, Money And Fame en To Be With You In Heaven tonen dat aan.

De heruitgave van Crazy World uit de Deluxe Edition-serie van Universal Music bevat B-kantjes en een dvd met een concert uit de wereldtournee uit 1991. Ook is de Russische versie van Wind Of Change op de cd erbij geperst. De band overhandigde een gouden plaat van dat lied destijds aan Sovjetpresident Michail Gorbatsjov.