De Ierse zanger Van Morrison mag gerust tot een van de geniën van de popmuziek worden gerekend, alleen al vanwege zijn eerste drie soloalbums. Zijn derde album, Moondance, is opnieuw uitgebracht in al zijn pracht.

Nadat Morrison uit de groep Them was gestapt, waarmee hij hits had als Gloria en Here Comes The Night, vertrok hij naar de VS voor de opnames van zijn solodebuut. In 1967 verscheen Blowin’ Your Mind!, met Brown Eyed Girl als immense radiohit. Opvolger Astral Weeks had geen hits, maar wordt alom als meesterwerk beschouwd.

Amper anderhalf jaar na Astral Weeks bracht Van Morrison Moondance uit, zijn volgende meesterwerk. Het titelnummer was jaren na uitgave van het album pas een hitje en klassieker Crazy Love werd enkel in Nederland als single uitgebracht (overigens met weinig succes). De plaat als geheel is echter Morrisons sterkste werk.

Moondance bevat zowel de esoterische thematiek en het mysticisme van Astral Weeks als de rurale romantiek van Morrisons debuut. Muzikaal is het ook een midden, met stukken die geworteld zijn in oude R&B (Caravan en Come Running) naast composities met jazzstructuren en dito instrumentatie (Everyone is opvallend).

Verfijnd

De invloed van in 1970 actuele artiesten als Bob Dylan en The Band zijn evident, met name op And It Stoned Me en Brand New Day. Zijn verfijnde arrangementen en zang op onder meer Crazy Love en Into The Mystic doen wat denken aan tijdgenoot Nick Drake, die later dat jaar zijn tweede album Bryter Lyter zou uitbrengen.

Het is wellicht een wat curieus moment om dik 43 jaar na dato een heruitgave van Moondance uit te brengen, maar de liefhebber krijgt in de vorm van een boxset vier cd’s en een blu-rayschijfje voorgeschoteld. De 2-cd-versie is beknopter, met onder meer fraaie versies van These Dreams Of You en Glad Tidings. Onverwoestbaar mooi.