Joe Cocker - Fire It Up Live

Toegegeven, hoe fraai en gepassioneerd de beste man zijn hits ook vertolkt, een concert van Joe Cocker is visueel weinig stimulerend. Toch verschijnt er van zijn laatste tournee een live-cd en een dvd.

Cocker bracht eind 2012 zijn 22e studioalbum Fire It Up uit, waarop hij samenwerkte met een aantal hitschrijvers uit de jaren 80, waaronder Ray Parker Jr., Alan Frew van Glass Tiger en Graham Lyle.

Onder aanvoering van producer Matt Serletic werd het eindresultaat een solide popplaat.

De zanger ging vervolgens op pad met zijn nieuwe repertoire, op een tournee (waarbij ook Nederland weer aangedaan werd voor een concert) die gemakshalve vernoemd was naar het album. De daaruit voortvloeiende concertplaat heet dan ook simpelweg Fire It Up Live, geheel opgenomen in Keulen.

Het recentere repertoire is sporadisch vertegenwoordigd op het twee schijven tellende livealbum, maar Cocker trakteert zijn publiek vooral op de grote hits uit zijn repertoire, waaronder Summer In The City, With A Little Help From My Friends, N’oubliez Jamais, Up Where We Belong en You Are So Beautiful.

Prettig

Anders dan de brandschone studioproducties van Cocker van de laatste jaren (waarop het album Hard Knocks weliswaar een uitzondering was), klinken de liveuitvoeringen prettig ruw en vol energie. Met name in Unchain My Heart en het door Bryan Adams geschreven When The Night Comes komt dat naar buiten.

Het zijn tevens de nummers waarin hij vocaal excelleert, zoals ook te horen op Beatles-cover Come Together en de Randy Newman-compositie You Can Leave Your Hat On. Om naar te kijken is het niet bijzonder spannend, Cocker verroert haast geen spier, maar op de concertregistratie klinkt hij krachtig en vitaal.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie