Eric Clapton - Unplugged (2013 Reissue)

Het concept van het MTV-programma Unplugged is sterk in zijn eenvoud: je zet een artiest op een podium die met enkel akoestische instrumenten wat liedjes speelt. Eric Clapton was een van de eerste artiesten die er succes mee had.

Nu was Clapton al sinds de jaren 60 een gerenommeerde gitarist, maar dan vooral als grootmeester van de elektrisch versterkte snaarinstrumenten. Dus toen Slowhand in januari 1992 een intiem Unplugged-concert gaf, vormde dat een groot contrast met zijn eerdere werk. Met name het pompeuze studiowerk dat hij in de jaren 80 maakte.

De reacties waren echter overweldigend en moedigde ook artiesten als Nirvana, Bob Dylan, Mariah Carey, Sting, Bryan Adams en The Corrs aan om een dergelijke plaat te maken. Toch is Claptons Unplugged-cd een van de beste uit de reeks en tevens een van de meest geliefde platen uit zijn eigen, bepaald niet bescheiden discografie.

Het emotionele Tears In Heaven en de weergaloze bluesbewerking van de Derek and The Domonos-hit Layla (waarop Clapton ook te horen was) zijn popklassiekers, maar ook het opgewekte San Francisco Bay Blues en Bessie Smiths Nobody Knows You When You’re Down And Out behoren tot de hoogtepunten van dit album.

Wereldpopulatie

Claptons Unplugged is een van die liveplaten die bij een groot deel van de wereldpopulatie in de kast staat, maar de heruitgave heeft slechts een bescheiden meerwaarde. Het originele album bevat een tweede cd, met daarop zes opnames, waaronder vroege versies van de liedjes My Father’s Eyes en Circus Left Town.

De bijgevoegde dvd is opgepoetst en van een verse 5.1-mix voorzien. Bovendien zijn opnames van repetities toegevoegd, die helaas niet in zijn geheel op cd staan. Niet de meest essentiële heruitgave die dit jaar verschijnt, zelfs niet wat Claptons platen betreft, maar wel een mooie herinnering aan de tijd dat MTV nog muziek uitzond.

Lees meer over:
Tip de redactie