Sly & The Family Stone - Higher!

Het nieuws dat Snoop Dogg een funkalbum wil maken, kan niet als een echte verrassing komen, gezien zijn eerdere samenwerkingen met Charlie Wilson en Bootsy Collins. Sly Stone was echter net zo belangrijk voor de hiphop.

Genres als disco, soul en funk zijn ruim drie decennia lang een zeer vruchtbare voedingsbodems gebleken voor hiphopnummers en ook de muziekcatalogus van Sly & The Family Stone werd geregeld geraadpleegd. Op de boxset Higher! worden 77 opnames van de funkband samengevat, die tezamen een fraaie chronologie vormen.

Sly & The Family Stone was altijd al een buitencategorie binnen de popmuziek. De groep speelde eind jaren 60 al rockfestivals plat en de hits werden gedraaid in de discotheken. Dat was destijds een tegenstelling. De eerste schijf van Higher! gaat van start met een aantal solo-opnames van de frontman, onder de naam Sly Stewart.

De samenstellers van deze mooi vormgegeven en zeer complete boxset hebben hun uiterste best gedaan om de originele singleversies te achterhalen van hits als Dance To The Music, Everyday People en If You Want Me To Stay, terwijl ook rariteiten als Small Fries en een cover van Otis Reddings I Can’t Turn You Loose aan bod komen.

Liveopnames

Dan zijn er nog eens een kleine twintig nooit uitgebrachte opnames te vinden, zoals Dance All Night (in 1965 op tape gezet onder de naam Sly & Freddie), een vroege versie van I Get High On You, een monomix van Love City, liveopnames van het Isle Of Wright Festival in 1970 en een aantal latere solo-opnames van Stone.

De vier schijven geven op minitieuze wijze de tien jaar weer waarin Sly Stone en zijn band hun creatieve en artistieke hoogtijdagen vierden. Niet enkel door de aanwezige opnames, maar eveneens vanwege het zeer gedetailleerde en rijk geïllustreerde boekwerk, met veel informatie over de liedjes. Een schoolvoorbeeld van een boxset.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie