Nirvana - In Utero (2013 Reissue)

Na de onverwachte wereldwijde doorbraak van Nirvana met het tweede album Nevermind in 1991, wilde de grungeband twee jaar later een rauwer en minder radiovriendelijk geluid laten horen. Het eindresultaat was In Utero.

Kurt Cobain, Dave Grohl en Krist Novoselic waren ervan overtuigd dat het megasucces van Nevermind nooit overtroffen kon worden. Dat sterkte de bandleden in hun keuze om met de onconventionele undergroundproducer Steve Albini een plaat te maken, dit onder de werktitel I Hate Myself And Want To Die.

Albini had aanvankelijk geen hoge pet op van Nirvana, maar stemde desondanks in met de opnames. Binnen twee weken stond alles op plaat, al werden de uiteindelijke opnames tegen de zin van Albini in nog eens onder handen genomen. Twintig jaar na dato wordt het derde en laatste studioalbum van Nirvana opnieuw uitgebracht.

Waar het album in klankkleur en agressie dichterbij het debuut Bleach uit 1989 staat (producer Jack Endini werkte ook mee aan een aantal demo’s) dan bij Nevermind, zijn de teksten van Cobain erg thematisch. Ze komen eveneens overeen met het artwork. In Utero was de volwassen evenknie van tienerangstplaat Nevermind.

Remix

Op de heruitgave van In Utero zijn de B-kantjes van de singles Heart-Shaped Box, All Apologies en het teruggetrokken Pennyroyal Tea toegevoegd, hoewel een aantal daarvan opduiken in nieuwe mixen. Op de tweede schijf wordt zelfs het volledige album opnieuw geremixt, waarbij soms zelfs andere takes en solo’s gebruikt worden.

De remixen vormen een scherp contrast met de oorspronkelijke demo-opnames van dezelfde liedjes, die eveneens op de tweede cd te vinden zijn. Niet alle Nirvana-fans zullen content zijn met het geremixte album noch met de ruwe demo’s, maar zelfs de puristen zullen smullen van het in 1993 door MTV gefilmde concert op de dvd.

Lees meer over:
Tip de redactie