Deep Purple - Perfect Strangers Live

Anno 2013 tourt de Britse hardrockband Deep Purple nog altijd de wereld over, met zelfs drie leden uit de befaamde sterbezetting. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een oud reünieconcert voor het eerst op cd en dvd.

Drummer Ian Paice is weliswaar het enige oorspronkelijke lid uit de eerste bezetting van Deep Purple, maar bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan uit de hitformatie uit het begin van de jaren 70 doen ook nog steeds mee. In 1973 verlieten zij de band echter, om in het midden van de jaren 80 een reünietournee te ondernemen.

Aangevuld met gitarist Ritchie Blackmore en de onlangs overleden toetsenist Jon Lord maakte Deep Purple in 1984 een comeback met het album Perfect Strangers en het daaropvolgende The House Of Blue Light uit 1987. Van de tournee die tussen die albums plaatsvond, verscheen in 1985 al het livealbum In The Absence Of Pink.

De concertregistratie Perfect Strangers Live is eind 1984 opgenomen in Sydney en is een van de weinige overgebleven opnames uit die periode. Los van een handvol recentere liedjes, laat de band tijdens het bewuste concert vooral klassiekers horen als Strange Kind Of Woman, Speed King, Smoke On The Water en Black Night.

Plezier

De zang van Gillan heeft wat tijd nodig om warm te draaien, maar tegen de tijd dat halverwege het concert Child In Time voorbij komt, blaast hij op volle kracht alle lucht uit zijn longen. Ondanks de elf jaar afwezigheid die aan dit concert voorafgingen, blijken de bandleden nog uitzonderlijk goed op elkaar ingespeeld. Het plezier spat ervan af.

Deep Purple slaat soms wel wat door in zijn speelplezier. Lange virtuoze stukken zijn de fans wel gewend, maar de drumsolo van Paice in Lazy of de zes minuten durende keyboardsolo van Lord grenzen aan muzikale dikdoenerij (die zeker op plaat weinig meerwaarde heeft). Toch is het een genot deze formatie aan het werk te zien en horen.


Deep Purple staat op 19 oktober in IJsselhallen, Zwolle.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie