Elvis Costello & The Roots - Wise Up Ghost

Als huisband van talkshowpresentator Jimmy Fallon heeft hiphopband The Roots met menig andere grootheid samengewerkt, maar een volledig album met de bebrilde Brit Elvis Costello is desondanks erg bijzonder.

Roots-lid Questlove benaderde Costello aanvankelijk met het idee om een aantal nummers van hem te remixen en na een positieve reactie daarop, stelde de muzikant voor om de krachten te bundelen voor een groter project. Dat werd Wise Up Ghost, een plaat vol gloednieuwe liedjes geschreven door Costello en Questlove.

Costello en The Roots werden hierin bijgestaan door producer Steven Mandel. De liedjes werden grotendeels opgenomen in een kleine ruimte van de televisiestudio’s van NBC en het eindresultaat werd uitgegeven door het vermaarde jazzlabel Blue Note Records. Toch valt de samenwerking beter te categoriseren als soul en funk.

Wise Up Ghost is met recht het beste van twee werelden. Het typische stemgeluid van Costello blijkt zeer geschikt voor droge hiphopbeats als die van Wake Me Up en Refused To Be Saved, de pompende funkritmes van Sugar Won’t Work en de ouderwetse urbane soulklanken van Walk Us Uptown en Come The Meantimes.

Alternatief

Meerdere malen lijken Costello en The Roots te refereren aan werk van Isaac Hayes uit de jaren 70, smeuïge nu-soul van D’Angelo en speelse hiphop van A Tribe Called Quest. Rapper Tariq ‘Black Thought’ Trotter is overigens geheel afwezig op de schijf, maar Costello’s lijzige zang blijkt een prima alternatief op Cinco Minutos Con Vos.

Wie aandacht naar de teksten luistert, hoort bovendien dat Costello meerdere malen zijn oudere liedjes hergebruikt, zonder dat de liedjes schaamteloze remakes zijn van zijn bekendere repertoire. Het zoetgevooisde Tripwire en de ballad If I Could Believe zijn de meest karakteristieke Costello-nummers op een anderzijds verrassende plaat. 

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie