Helene Fischer - Farbenspiel

Tot begin jaren 90 werden de hitlijsten nog overspoeld met het topsegment van de muziekindustrie van onze oosterburen, maar sindsdien waren er weinig grote Duitstalige sterren écht succesvol. Tot Helene Fischer opstond.

De Duitse blondine werd op 5 augustus 1984 geboren als Elena Petrovna Fisher in het Siberische Krasnoyarsk als dochter van een Duits echtpaar. Op vierjarige leeftijd verhuisde ze naar Rijnland-Palts, vlakbij de Belgische grens. In 2005 brak ze door na haar optreden in Hochzeitsfest Der Volksmusik op de Duitse televisiezender ARD.

Debuutplaat Von Hier Bis Unendlich stond bijna anderhalf jaar in de Duitse albumlijst genoteerd en van haar vijfde album Für Einen Tag verkocht ze in eigen land een miljoen exemplaren. Ook in Nederland bereikte dat album de eerste plek en opvolger Farbenspiel staat wederom vol Volksstümliche Musik volgens Duitse maatstaven.

Fischer brengt hedendaagse schlagers, waarin elementen uit opzichte jaren 80-rock en recentere hitparadepop samenkomen, terwijl ook ouderwetse en onverslijtbare powerballads deel uitmaken van haar repertoire. In die laatste categorie vallen Ein Kleines Glück, So Kann Das Leben Sein en het Céline Dion-achtige In Diese Nächten.

Hunkering

Verder komen alle schlagerclichés wel voorbij, van met bouzouki’s doorspekte volksdeunen (Wunder Dich Nicht), de hunkering naar zonnigere oorden (Te Quiero) en introspectieve stukken op een popbeat (Auf Der Suche Nach Mir). Op het vlotte Atemlos Durch Die Nacht klinkt Fischer als het schlagerantwoord op Lady Gaga.

Hoewel Helene Fischer haar publiek in Nederland niet zo snel zal bereiken via de grote landelijke radiostations, biedt Farbenspiel een legio aan piratenhits in de vorm van Marathon, Mit Keinem Andern, Captain Meiner Sehle, Unser Tag en Feuerwerk, terwijl Fehlerfrei ook buiten de genrekaders geapprecieerd kan worden.

Lees meer over:
Tip de redactie