De maand oktober lijkt misschien niet het meest logische of geschikte moment om een plaat van Gipsy Kings uit te brengen, maar eenieder die aan een herfstdepressie lijdt, is na het horen ervan onmiddellijk genezen verklaard.

De vanuit Zuid-Frankrijk opererende groep muzikanten is vooral bekend van vrolijke zomerhits als Djobi Djoba, Bamboleo en Baila Me, maar de geschiedenis van de zigeunerfamilies Reyes en Baliardo kent ook tragedies. Hun voorouders vluchtten tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren 30 vanuit Catalonië over de grens.

Dat maakt het verlangen die van nature toch al aanwezig is in de op flamenco geënte muziek van Gipsy Kings wellicht nog meer voelbaar, hoewel de groep zelf meer leent van Andalusische muziektradities. Het negende album Savor Flamenco is, zoals de naam al aangeeft, grotendeels een continuering van het eerdere werk van de band.

De kenmerkende mix van flamencogitaren, rumbaritmes, hunkerende melodieën en de diepe, passionele stem van Nicolas Reyes klinken zeven jaar na het voorgaande album Pasajero nog immer vertrouwd. Liedjes als Caramelo, Bye Bye (Ella Me Dice Vay) en Habla Contingo zijn potentiële klassiekers binnen het eigen repertoire.

Citeren

Maar ook gerelateerde muziekstijlen uit Latijns-Amerika vinden hun weg op Savor Flamenco. Zo is Como L’agua gemodelleerd op Cubaanse liedjes, terwijl Samba Samba en het instrumentale, bossanova-achtige Tiempo Del Sol overduidelijk Braziliaanse bronnen citeren, zonder zich van de rest te distantiëren.

Wanneer de rijke harmonieën van de families Reyes en Baliardo de bevlogen liedjes niet aanvoeren, dan laten de heren hun gitaren met veel bezieling spreken, zoals hier op Savor Flamenco (Tango Flamenco) en Fairies Melody. Het melancholische Sueño is een van de sterkste werken, naast typerende nummers als Corazon en Me Voy.