De vier heren van De Jeugd Van Tegenwoordig hebben inmiddels ruimschoots bewezen dat hun hiphopformule werkt. Meer dan dat zelfs, de formule is met Ja, Natúúrlijk! geperfectioneerd.

De formule, bestaande uit excentrieke raps vol kleurrijke taalvondsten en een vintage synthesizers gedreven raamwerk, werkt nog steeds. De absurdistische wijze waarop het viertal hun nachtelijke avonturen en onnavolgbare gedachtekronkels presenteert is uniek in de Nederlandse popmuziek.

Doordachte woordspelingen gaan op in Saturday Night Live-achtige komediesketches gehuisd in een universum vol nostalgische synthfunk. Opener De Formule zet meteen de toon. Alle gebruikelijke Jeugd-ingrediënten zijn hoorbaar aanwezig en toch lijkt er iets anders.

Ja, Natúúrlijk! kent een verfijning en scherpte die op het voorgaande werk niet altijd even evident was. Faberyayo, Willie Wartaal en Vjèze Fur zijn feilloos op elkaar ingespeeld, waarbij Faberyayo de hoofdrol pakt als het aankomt op associatieve raps.

Hoogstandjes

Willie Wartaal profileert zich als heer en meester van de gevatte oneliners. Bas Bron brengt het geheel tot leven met een overheerlijke verzameling elektronische beats, gedoopt in een onvervalst jaren 80-sausje. Speelse hoogstandjes zijn er in de vorm van Op Een Seksuele Wijze en Het Mysterie Van De Koude Schouder.

Ze worden afgewisseld met waardige dansvloervullers Psychantisch en Een Barkie, terwijl het bedachtzame De Toneelacademie een iets serieuzere weg inslaat. Al met al is Ja, Natúúrlijk! een uiterst geslaagde langspeler, die met recht tot het beste werk van De Jeugd Van Tegenwoordig gerekend kan worden.