Als rock-‘n-rollzanger Buddy Holly nog geleefd had, dan was hij dit jaar 77 geworden. Helaas kwam hij op zijn 22e al om het leven, maar 54 jaar na zijn onfortuinlijke dood worden zijn liedjes nieuw leven ingeblazen.

De braaf ogende bebrilde zanger was iets van een anti-held naast relatief ruige en flamboyante tijdgenoten als Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Eddie Cochran en Little Richard. De ontwapenende onschuld van zijn liefdesliedjes is echter tijdloos gebleken en blijft ook overeind wanneer andere artiesten zijn werk herinterpreteren.

Op Listen To Me Buddy Holly geven zestien artiesten elk hun eigen draai aan de befaamde rock-‘n-rollhits. Daarbij moet aangemerkt worden dat vooral de oudere garde popsterren aan bod komt, terwijl de jonge generatie wordt vertegenwoordigd door Zooey Deschanel, The Fray, Cobra Starship en de zangers van Fall Out Boy en Train.

Behalve Linda Ronstadts fameuze vertolking van That’ll Be The Day uit 1976 staat de tribute-cd vol met nieuwe coverversies, waarbij Chris Isaak, Jackson Browne, Jeff Lynne, Brian Wilson en Ringo Starr ervoor kiezen om niet te veel af te wijken van de oorspronkelijke opnames. Ze maken zich de nummers echter geheel eigen met hun stemmen.

Conventioneel

Deschanel komt met een liefelijke en tamelijk conventionele versie van It’s So Easy voor de dag en ook de variant die Fall Out Boy-zanger Patrick Stump van Everyday maakt, klinkt even deugdzaam als de oorspronkelijke opname uit de jaren 50. De meest eigentijdse bewerking is die van Not Fade Away door Stevie Nicks.

Natalie Merchant weet met een aangrijpende opname van Learning The Game de gevoelige snaar te raken en The Fray mikt op hetzelfde resultaat met een meeslepende cover van Take Your Time. Ook de lachspieren worden aangesproken, met een hilarische adaptatie van het droevige Raining In My Heart door komiek Eric Idle.