Als we de internationale (en dan vooral Britse) muziekpers mogen geloven, is Chvrches een van de meest toonaangevende groepen van dit moment. De eerste plaat is in elk geval bijzonder smaakvol te noemen.

Chvrches (dat je uitspreekt als 'churches') is een Schots synthpoptrio, bestaande uit zangeres Lauren Mayberry en de muzikanten Iain Cook (ex-Aereogramma, ex-The Unwinding Hours) en Martin Doherty (ex-The Twilight Sad). Dit voorjaar verscheen al het voorproefje Recover EP, waarvan het titelnummer ook op het debuutalbum staat.

Zoals momenteel modieus is (zie de recente albums van Little Boots, AlunaGeorge en Hurts), grijpt Chvrches op The Bones Of What You Believe terug op synthpop uit de jaren 80. Denk daarbij aan Pet Shop Boys, Erasure en Ultravox, maar ook aan Schotse popgroepen als Simple Minds, Aztec Camera, Eurythmics en The Blue Nile.

Het door de band zelf geproduceerde debuut klinkt in zijn meest gelikte liedjes als Kylie Minogue na haar geslaagde comeback, terwijl de wat zwaardere nummers een indruk geven van hoe het zou klinken wanneer Paramore-zangeres Hayley Williams zou samenwerken met Orchestral Manoeuvres In The Dark of The Human League.

Kelder

The Bones Of What You Believe blijft van begin tot einde van constant niveau, of het nu aanstekelijke popdeuntjes als We Sink, Lies, Gun, Night Sky of Recover betreft, of juist meer op de dansvloer gerichte stukken als Science/Visions en Under The Tide. De dansvloer van Chvrches is echter een muffe, donkere kelder met neonverlichting.

De meest eigentijdse stukken zijn het ietwat R&B-achtige Lungs en het wat op The XX gelijkende nummer You Caught The Light. Chvrches heeft in de vorm van By The Throat en The Mother We Share mogelijk zelfs twee hits te pakken, al is het juist het minst radiovriendelijke nummer op de plaat, Tether, waarmee de band echt uitblinkt.