Jarenlang werd Mr. Probz door vrienden, collega’s en fans bestempeld als "the next big thing" van de lage landen. Jarenlang heeft dit groepje insiders moeten wachten op een project waarmee deze verwachtingen zouden worden ingelost.

Na herhaaldelijk uitstel is het moment suprême dan eindelijk aangebroken. The Treatment, het debuutalbum van Dennis Stehr aka Mr. Probz, is gearriveerd. Elf nummers, een interlude en een bonustrack heeft Mr. Probz zichzelf gegeven om zijn talent als zanger, rapper, songwriter en producer te etaleren.

Één aspect springt er meteen bovenuit: de doorleefde klanken van Mr. Probzs rauwe stem. Daarom komt elke zin net iets harder aan en ze geven de plaat een warme, dan wel getergde uitstraling. Pijn, woede, hoop en gemis, er zijn weinig Nederlandse artiesten die deze emoties op zo’n authentieke manier weten neer te zetten.

Toch toont The Treatment enige gebreken. Hoe goed de vocale invulling ook is, het onttrekt de aandacht niet aan de eentonige muzikale producties. De minimalistische insteek lijkt in eerste instantie gepast, gezien de ijzersterke vocalen, maar de diversiteit van de plaat heeft er onder te lijden.

Veilig

De producties van I’m Right Here en Turning Tables nemen een voorspelbaar patroon aan en gaan op den duur vervelen. Terwijl het prachtig introverte Do It All Again weer net iets teveel gelijkenis vertoont met de hitsingle Waves, dat als bonustrack is toegevoegd. Het doet de plaat soms veilig en risicoloos overkomen.

Desondanks maakt Mr. Propz de belofte waar, zodat een aankoop gerechtvaardigd is. Het neerslachtige Hard On Yourself, het hoopvolle Runnin’ en het aanstekelijke Hurdles laten allen een onuitwisbare indruk achter. The Treatment is een mooi startpunt geworden voor verdere ontwikkeling en vernieuwing.