De Franstalige Belg Paul Van Haver alias Stromae heeft twee joekels van hits op zijn naam staan en zijn tweede langspeler bevat er nog wel een aantal.

Alors On Danse was een van de grootste hits van het jaar 2010, maar een opvolger bleef lang uit. In de vorm van het exotisch klinkende Papaoutai heeft de zoon van Belgische en Rwandese ouders zijn tweede hit te pakken en met de liedjes op Racine Carrée (Frans voor vierkantswortel) lijken toekomstige hits vanzelfsprekend.

De uitgekiende mix van hiphop- en dancebeats, scheurende synthesizers, samples, elementen uit Afrikaanse popmuziek en Van Havers kenmerkende manier van tekstvoordracht maken van Racine Carrée een unieke dansplaat. Met name Ta Fête, Bâtard en Sommeil zijn geheide dancehits, mits ze als single verschijnen.

Het rond een mambo-sample opgebouwde Tous Les Mêmes lijkt een glansrijke toekomst in dansscholen tegemoet te gaan en het opgewekte Ava Cesaria is een eerbetoon aan de Kaapverdische zangeres Césaria Évora. Zijn verbastering van Bizets Carmen alsmede Humain À L’eau en Moules Frites doen denken aan Major Lazer.

Bezinning

Tussen de enerverende dancetracks door laat Stromae ook bezinning en verdieping horen. Dit onder meer in het wat Arabisch aandoende hiphopnummer Quand C’est ? en de voortreffelijke tweede single Formidable. Ze staan lijnrecht tegenover Merci, dat een zangkoor tegen de achtergrond van een dromerig housenummer projecteert.

Stromae laat voldoende variatie horen op Racine Carrée om langdurig te blijven boeien, met als enige noemenswaardige minpunt het hectische slotnummer Avf. Het moet wel heel gek lopen wil de Belg het succes van zijn twee voorgaande hits niet kunnen voortzetten met het materiaal van deze plaat.