Snow Patrol-zanger Gary Lightbody had de ambitie een countryplaat te maken en vroeg leden van Belle and Sebastian en R.E.M., alsmede U2-producer Jacknife Lee, hem erbij te helpen. Maar is het hem gelukt?

Iedereen die de discografie van Snow Patrol ooit uitvoerig bestudeerd heeft, weet dat de band met leden uit zowel Schotland als Noord-Ierland een verleden heeft waaruit duidelijk experimenteerdrang blijkt. Hoewel dat na 2004 behoorlijk getemperd is, lijkt nevenproject Tired Pony een manier om eens even echt iets anders te doen.

Zeker met R.E.M.’s Peter Buck in de gelederen zou dat in potentie een album moeten opleveren dat put uit de rijke muzikale voedingsbodem van de VS. Bij beluistering van het tweede album The Ghost Of The Mountain valt echter onmiddellijk op dat het samenwerkingsverband in zijn aanvankelijke opzet nauwelijks geslaagd is.

Van country is geen sprake, noch van de Amerikaanse rootsklanken die aanwezig waren in het vroege werk van R.E.M., maar in plaats daarvan klinkt The Ghost Of The Mountain vooral als een ingetogen Snow Patrol-plaat. Dat vooral vanwege de zanglijnen van Lightbody en de voor de liedjes iets te opzichtige productie van Lee.

UB40

Waren de gitaarpartijen niet door Buck of Lee ingespeeld, maar door Nathan Connolly, dan had er net zo goed Snow Patrol op de hoes kunnen staan. Enkel All Things All At Once en I’m Begging You Not To Go schurken lichtelijk tegen country aan, maar zelfs UB40 weet het genre beter te benaderen op zijn nieuwe plaat.

Als een soort lightversie van Snow Patrol levert Tired Pony toch nog een handvol niet onaardige liedjes af, waaronder I Don’t Want You As A Ghost, Ravens And Wolves en Your Way Is The Way Home. Los daarvan is Tired Pony voor de participerende muzikanten mogelijk een groter genot dan voor de fans van hun eigenlijke bands.