Terwijl de zomervakantie voor menigeen alweer een verre herinnering lijkt, laten de heren van UB40 alsnog horen de zomer in de bol te hebben. Op Getting Over The Storm trekken de reggaemuzikanten echter cowboylaarzen aan.

De Britse reggaegroep bestaat 35 jaar en dat gaat niet geheel onopgemerkt voorbij. Behalve een tournee verscheen eerder deze zomer al het oeuvre-overzicht Collected en nu volgt na een radiostilte van drie jaar weer een langspeler. Het is de tweede met Duncan Campbell als vocalist, die debuteerde op voorganger Labour Of Love IV.

Een groot deel van de nummers op het achttiende studioalbum Getting Over The Storm bestaat uit covers, wat niet geheel ongebruikelijk is bij albums van UB40. Wel opvallend is dat de band hier kiest voor voornamelijk countryrepertoire, terwijl UB40 ook een pedalsteel verwerkt is in de typerende vriendelijke reggaepop.

Toch is het op zich niet zo vreemd, daar countrymuziek grote populariteit genoot in Jamaica en diverse reggaehits covers waren van countryliedjes. UB40 borduurt voort op dat gegeven en komt op de proppen met zonnige bewerkingen van liedjes die we kennen van Jim Reeves, Ray Charles, Vince Gill, Willie Nelson en Randy Travis.

Opgefrist

De vijf nieuwe composities van UB40 sluiten wat productie betreft naadloos aan bij het decennia oude materiaal dat hier in opgefriste vorm opduikt. De eigen schrijfsels passen bovendien geheel in het repertoire van de band. Met name I Did What I Did, How Will I Get Through This One en I Didn’t Know That I zijn uitermate hitgevoelig.

Geheel zoals verwacht, begeeft UB40 zich ook op zijn achttiende studioplaat niet buiten de reeds veelvuldig gebaande paden. De ritmes, het instrumentarium en de samenzang heb je allemaal al eerder gehoord op UB40-albums, die veelal beter geproduceerd zijn. En het gebruik van de pedalsteel kent ook zijn grenzen.