Nieuw liefje, nieuw album. Met de wonderschone Katy Perry als zijn huidige muze levert John Mayer met Paradise Valley een aangenaam album af dat zijn trouwe fanschare wederom zal behagen.

Hoewel het met Katy Perry geschreven en uitgevoerde Who You Love onbetwist tot een van de betere liedjes op de plaat behoort, blijft de Amerikaanse singer-songwriter mijlenver verwijderd van de uitbundige hitparadepop van zijn bedpartner. Mayer laat zijn hoofd duidelijk niet op hol brengen door de zwartharige popprinses.

In plaats daarvan trekt hij de lijn van voorganger Born And Raised door op Paradise Valley. Opnieuw nam de gerenommeerde hitproducer Don Was plaats achter de knoppen en in toon en klankbeeld is Paradise Valley een verlengstuk van Mayers voorgaande werkstuk. Toch is Paradise Valley over de gehele linie net iets sterker.

De zomerse albumopener Wildfire is met afstand het meest opgewekte nummer van dit verse elftal, al wekt Mayer wat verwarring door nog een nummer op het album te plaatsen met exact dezelfde titel. Op dat gelijknamige, broze lied wordt de zanger vergezeld door collega Frank Ocean, die het nummer schreef.

Achterom

Met Katy Perry aan je zijde zou je denken dat vriendinnetjes van vroeger voorgoed verleden tijd zijn, maar Mayer blijkt nog te mijmeren over een oude liefde in Dear Marie. Ook muzikaal kijkt Mayer geregeld achterom, hetgeen resulteert in de prettige countryliedjes Waitin' On The Day en You’re No One 'Til Someone Lets You Down.

Het muzikale dna van John Mayer is direct herkenbaar in I Will Be Found At Sea (Lost At Sea), single Paper Doll en zelfs in de J.J. Cale-cover Call Me The Breeze. Het bescheiden hoogtepunt van Paradise Valley is het semi-akoestische folknummer Badge And Gun. Hopelijk heeft Mayer net zo’n positieve uitwerking op Perry's album.