New Order – Live At Bestival 2012

"Hallo, raad eens wie wij zijn", zegt frontman Bernard Sumner van New Order aan het begin van de nieuwe live-cd. "Wij zijn New Order, dat is duidelijk."

Toch is dit niet helemaal de New Order zoals je die kende van hits als Blue Monday en True Faith, want bassist Peter Hook maakt inmiddels geen deel meer uit van de band.

Naast Bernard Sumner behoren kernleden Stephen Morris en Gillian Gilbert nog steeds tot de huidige formatie.

Live At Bestival 2012 is inmiddels alweer de tweede live-cd van New Order sinds de nieuwe samenstelling uit 2011. Net als op de voorganger Live At The London Troxy, dat het reünieconcert van New Order uit 2011 bevatte, staat deze schijf louter vol met het bekende werk van deze gevierde Britse band.

Een nadeel is dat de liedkeuze grotendeels identiek is, al worden 1963 en Crystal ingeruild tegen de Joy Division-nummers Transmission en Isolation. Nog een paar andere nummers ontbreken, omdat dit een festivalset is die net op één cd’tje past, in tegenstelling tot de reünieshow uit 2011.

Basgeluid

Met dertien geliefde nummers uit het oeuvre van zowel New Order als voorloper Joy Division, waaronder Bizarre Love Triangle, The Perfect Kiss, Krafty en 586, valt er als fan daarentegen weinig te klagen. Het is mogelijk dat sommige fans het kenmerkende basgeluid van Peter Hook wel missen.

Nieuw bandlid Tom Chapman vult Hooks plek met verve op. Op een aantal momenten zijn Chapmans baslijnen minder prominent aanwezig dan bij Hook het geval was, maar het bandgeluid als geheel heeft er niet onder te lijden. De verwachtingen voor het nieuwe New Order waren niet hoog, al blijkt dat onterecht.

Lees meer over:
Tip de redactie