Radiostation Q-music bestempelt al jaren bepaalde muziek als "fout". Niet als blijk van afgunst, maar als troetelnaampje voor muziek die schijnbaar niet leuk gevonden mag worden. Er worden vijf cd’s mee gevuld.

Q-music lanceerde met succes het zogenaamde Foute Uur, waarin platen die men stiekem wel leuk vindt, maar niet direct bij het station passen toch gedraaid kunnen worden. De populariteit van het Foute Uur kreeg erkenning toen ook concurrerende radiostations vergelijkbare items op het programma zetten.

Maar wanneer is muziek nu exact "fout"? Het lijkt vooral een onderbuikgevoel, al biedt de 5-cd-box Het Beste Uit De Top 500 Van Het Foute Uur met in totaal honderd liedjes wel enig inzicht in wat als "fout" gezien wordt. Platen met een gimmick, curieuze onehitwonders en muziek die uit de mode is geraakt, bevolken deze cd’s.

De inclusie van jongensgroepen als N*Sync en Boyzone mag in dat licht niet als verwonderlijk gezien worden, noch gedateerde synthpop- en discohits van Righeira, Baltimora, Village People en Boney M. Hetzelfde schijnt te gelden voor oude house (Dr. Alban, Haddaway, Rob 'N' Raz) en hiphop (MC Hammer, LL Cool J, Vanilla Ice).

Duitsers

Nederland zelf blijkt de bakermat voor het foute lied te zijn, gezien de aanwezigheid van Gordon, BZN, Gerard Joling, Paul de Leeuw, Jan en Monique Smit, Jamai, Def Rhymz, Jody Bernal, Britt en Charly Lownoise & Mental Theo. In verhouding lijken de Duitsers met Marianna Rosenberg en Matthias Reim aanzienlijk minder "fout".

Los van enkele overduidelijke noveltyhits als Het Kuikentje Piep, Because I Got High, Dragostea Din Tei en Gangnam Style, kun je je afvragen of bijdrages van De Jeugd Van Tegenwoordig, The Beastie Boys of Brainpower op deze cd-box thuishoren. Het illustreert des te meer dat wat de een normaal vindt, door de ander als "fout" wordt beschouwd.