Deze zomer naar het warme zuiden of op vakantie in eigen land? Welk van de twee het ook wordt, flamencozangeres Buika verzorgt een passende muzikale omlijsting met haar vijfde soloalbum.

Buika is de artiestennaam van de Spaans-Guinese zangeres Concha Buika, die opgroeide op Mallorca tussen de zogenaamde gitanos, die haar kennis lieten maken met flamencomuziek. Op haar titelloze debuutalbum uit 2005 vermengde Buika de Andalusische muziektraditie met jazz, elektronica en een beetje funk.

Haar album Niã De Fuego uit 2008 leverde Buika zelfs een nominatie op voor een Latin Grammy Award. La Noche Más Larga is in grote lijnen een voortzetting van haar typerende en zwoele smeltkroes aan stijlen, hoewel de flamenco nog altijd leidend is in haar soms zonnige, soms theatrale liederen.

Op La Noche Más Larga verknipt Buika stukken bossanova, rumba, fado en jazz om ze vervolgens weer aan elkaar te plakken in de vorm van exotisch klinkende vertellingen over de liefde. Bij de Billie Holiday-cover Don’t Explain hoor je nog net niet de zeegolven tegen de rotsachtige Spaanse kust slaan.

Vrijheden

De zangeres toont inlevingsvermogen in stukken geschreven door Abbey Lincoln, Dino Ramos en Roque Narvaja, al verleent Buika zichzelf wel erg veel vrijheden met Jacques Brels Ne Me Quitte Pas. Het is smaakvol gedaan, al zullen puristen en liefhebbers van het origineel deze uitvoering wellicht wat minder waarderen.

Buika’s stem klinkt prangend, vol verlangen en wanhoop, maar tegelijkertijd krachtig en troostend. Ze laat horen de nuances van andermans teksten te begrijpen en te voelen, al lukt dat ook uitstekend in de handvol eigen liedjes, zoals het emotionele titelnummer en de luchtige opener Sueño Con Ella. Een heerlijke vakantieplaat.