ZZ Top verwierf in 1983 een iconische status, toen het rocktrio dankzij de hoge rotatie van zijn videoclips op MTV op ons collectieve netvlies werd gebrand. Dertig jaar later is het tijd voor een uitgebreid overzicht.

De band werd in 1969 opgericht in Houston, Texas door Billy Gibbons en iets meer dan een jaar later vond de groep zijn uiteindelijke vorm met de inclusie van Dusty Hill en Frank Beard. Op de boxset The Complete Studio Albums 1970 - 1990 worden de eerste tien studioalbums van de band verzameld, allen in hun oorspronkelijke vorm.

Het drietal debuteerde in 1970 met het toepasselijk getitelde ZZ Top’s First Album, waarop blues met onder meer southern rock vermengd werd en de typische humor was al op het openingsnummer, (Somebody Else Been) Shaking Your Tree, duidelijk vertegenwoordigd. Het is de eerste keer dat de originele mix op cd verschijnt.

Datzelfde geldt voor opvolger Rio Grande Mud, een regelrechte voortzetting van ZZ Top’s First Album. Net als zijn voorganger werd dit album in 1987 in geremixte vorm op cd uitgebracht, maar op deze box is de plaat eindelijk in zijn originele vorm te beluisteren. Voor Tejas (1976) geldt hetzelfde, een opluchting voor de ware fans.

Gelikt

Het eerste succesalbum Tres Hombres en opvolger Fandango! waren op eerdere heruitgaves al in ere hersteld, zonder de synthesizers en jaren tachtig-percussie. De gelikte producties op Degüello uit 1979 en El Loco uit 1981 luidden het meest succesvolle decennium van ZZ Top in, dat zijn hoogtepunt zou vinden in Eliminator.

Dat album, met tijdloze hits als Gimme All Your Lovin’, Legs en Sharp Dressed Man, bezorgde ZZ Top zijn sterstatus en geldt als een van de essentiële albums van zijn tijd. Ook de succesvolle platen Afterburner en Recycler zijn te vinden in deze boxset, al zullen fans vooral content zijn met de originele versies van de eerste vijf albums.