Het ligt niet direct voor de hand, maar de meest succesvolle reggaegroep ooit komt uit het druilerige Engeland. UB40 verkocht wereldwijd 70 miljoen platen en het album Collected verzamelt de grote hits van het collectief nogmaals.

Bob Marley is de enige reggae-artiest die meer platen verkocht dan UB40 (circa 75 miljoen), maar hij stierf in dezelfde maand dat UB40’s tweede langspeler, Present Arms, verscheen. Het trans-Atlantische succes volgde pas twee jaar later, met het album Labour Of Love, dat uiteindelijk zou uitgroeien tot een drieluik.

Vooral Labour Of Love II uit 1989 is goed vertegenwoordigd op het verzamelalbum Collected, een 3-cd-box uit de populaire reeks van platenmaatschappij Universal. Hoewel de liedjes op Collected in grofweg chronologische volgorde worden gepresenteerd, ontbreken wel een aantal singletjes uit de beginperiode.

Van sommige ontbrekende singles is de B-kant te vinden op Collected, zoals Don’t Slow Down of de Randy Newman-cover I Think It’s Going To Rain Today. Vanaf de Neil Diamond-cover Red Red Wine (gemodelleerd naar de eerdere reggaeversie van Tony Tribe) zijn vrijwel alle bonafide hits en een handvol flops echter aanwezig.

Gangbaar

De fans hebben liedjes als Cherry Oh Baby, If It Happens Again, Sing Our Own Song en Rat In Mi Kitchen al minstens eenmaal in de kast staan, maar zoals altijd bevat de derde schijf uit de Collected-reeks minder gangbaar materiaal, zoals liveversies en samenwerkingen met Pato Banton, Africa Bambaataa, Shaggy en Robert Palmer.

Tevens bevat deze schijf een paar vroege dubstukken, waarin de invloed van UB40 op de broeierige Britse substroming Lovers Rock uit medio jaren tachtig goed waarneembaar is. Los van het ontbreken van Many Rivers To Cross, I’ve Got Mine en Come Out To Play is Collected de meest complete verzamel-cd van UB40.