Soms worden in de popmuziek allianties gesmeed die eigenaardig lijken, maar bij beluistering helemaal blijken te kloppen. Dit is het geval met Mavis Staples, die samenwerkt met de frontman van Wilco op One True Vine.

Het is overigens niet de eerste keer dat Jeff Tweedy van de alt-countryband Wilco zich bemoeide met het werk van het voormalige lid van The Staple Singers. In 2010 produceerde Tweedy alhet album You Are Not Alone. Nu keert hij terug op Staples dertiende soloalbum One True Vine.

De plaat is een mengelmoes van stokoude gospelliedjes en gloednieuwe relirock, gecombineerd met een sobere, soulvolle bluesproductie. Zelfs in de meest opgewekte stukken, zoals de traditionals Sow Good Seeds en Woke Up This Morning (With My Mind On Jesus), klinken de uitvoeringen bescheiden en beheerst.

Het vormt een sterke tegenstelling met de uitbundige gospelkoren of juist de vrome hymns die veelal met dit soort stichtelijke repertoire geassocieerd worden. Dat is de vinger die Tweedy nadrukkelijk in de pap heeft. Hij levert daarnaast drie nieuwe liedjes aan, die dezelfde religieuze of spirituele thematiek behandelen.

Aangrijpend

Van die drie composities die Tweedy toevoegt, is het ingetogen titelnummer het meest aangrijpend. Zijn liedje Every Step volgt een eenvoudig bluespatroon en bouwt richt het slot uit tot een volwaardige gospelsong, terwijl het countryachtige Jesus Wept bijna vijf minuten lang voortkabbelt zonder enige duidelijke opbouw.

Deze aanpak blijkt overigens uitstekend uit te pakken bij What Are They Doing In Heaven Today en het Nick Lowe-nummer Far Celestial Shore, waarin de aandacht duidelijk wordt gevestigd op de bedaarde, rokerige vocalen van Staples en die van haar achtergrondkoor. De Heer is zelden zo smaakvol geprezen als hier.