Het Apollo Theater in de New Yorkse wijk Harlem biedt al bijna zeventig jaar een podium aan voornamelijk zwarte artiesten en de zanger die het meest geassocieerd wordt met de zaal is wijlen James Brown.

Toen Frank Schulman in 1933 de zaal in het stadsdeel Manhattan kocht en liet renoveren, was het zijn bedoeling om vooral zwarte muzikanten te laten optreden in het nieuwe Apollo Theatre, daar het gelegen was in een buurt met voornamelijk zwarte inwoners. Tussen 1959 en 1974 was James Brown er kind aan huis.

In oktober 1962 nam Soul Brother Number 1 er het album Live At The Apollo op, dat een immens succes werd en de rauwe energie van The Hardest Working Man In Showbusiness in talloze huiskamers liet weerklinken. Na dat eerste livalbum volgden nog diverse concertregistraties, waaronder drie opgenomen in dezelfde Apollo.

De eerste vier tracks op The Best Of Live At The Apollo: 50th Anniversary zijn afkomstig van Live At The Apollo en nog eens zes andere opnames zijn van twee andere concertregistraties in de Apollo, uit 1967 en 1971, getrokken. Twee nooit uitgebrachte opnames, uit 1972, zijn als bonustracks toegevoegd.

Klankbeeld

Een achteloze luisteraar zal het wellicht niet eens opvallen dat het opnames van die verschillende concerten betreft, al is het klankbeeld van de opnames uit de jaren zeventig duidelijk anders en ze laten ook veel meer de funkkant van Brown horen. Dit is de James Brown die iedereen kent, met hits als Sex Machine en Soul Power.

Ook het verschil tussen de The J.B.’s en The Famous Flames op deze opnames is noemenswaardig. Verder is dit curieuze verzamelalbum niet meer dan een geheugensteun om die drie voortreffelijke platen die Brown in het Apollo Theater opnam weer eens uit de kast te halen of op te snorren als je ze nog niet hebt.