Optreden in het Witte Huis is niet alleen voorbehouden aan hedendaagse artiesten als Bono of Bruce Springsteen. Jazzgrootheden Tony Bennett en Dave Brubeck traden er in 1962 al op voor John F. Kennedy.

Anders dan de politiek- of sociaalgeëngageerde ondertoon die veel artiesten tegenwoordig laten horen wanneer ze door de zittende president worden uitgenodigd op een dergelijke bijeenkomst, deden Tony Bennett en The Dave Brubeck Trio in 1962 geen enkele poging hun wereldvisies kenbaar te maken in hun optredens.

De heren en hun begeleidingsmuzikanten waren er enkel om de muziek te laten spreken. De opnames van die bewuste avond waren vijftig jaar lang zoek in de archieven van Sony Music, tot ze eind vorig jaar ontdekt werden. Het levert de zeer sterke en levendige concertregistratie The White House Sessions, Live 1962 op.

Presentator William B. Williams, destijds een populaire radio-dj, kondigde de onlangs overleden Brubeck destijds aan als een van de meest begaafde talenten van de "nieuwe lichting jazzmuzikanten". Brubecks formatie stelde dan ook niet teleur met vlotte doch uitgesponnen uitvoeringen van Nomad, Castilian Blues en Take Five.

Contrast

De virtuositeit en het vernieuwende aspect van Brubecks stukken stond in schril contrast met de tijdloze jazzstandards die Bennett vertolkte, waaronder de fenomenale Jule Styne-liedjes Just In Time, Small World en Make Someone Happy. Waar Dave Brubeck het publiek doceerde over zijn werk, was Bennett de gevatte entertainer.

Toch wisten de tegenstrijdige karakters elkaar in de finale van het concert te vinden middels vier geïmproviseerde vertolkingen van jazzsongs. Vooral in het uitbundige Lullaby Of Broadway en het afsluitende There Will Never Be Another You complimenteerden de grootheden elkaar. Helaas was het slechts eenmalig.