Ben Folds Five - Live

Hoe dicht je goedkoop het gat tussen twee albums, zonder daarvoor de studio in te hoeven gaan? Simpel, breng een liveplaat uit. Ben Folds Five volgt die beproefde formule op.

Het Amerikaanse trio rondom zanger, producer, liedjesschrijver en naamgever Ben Folds komt echter wel wat laat op het idee, want tussen 1999 en 2012 verscheen er enkel een verzamelalbum van de band. Die cd bevatte het eerste nieuwe werk van de band in ruim een decennium tijd en het bracht de groep weer bijeen.

Die reünie bracht in 2012 het studioalbum The Sound Of The Life Of The Mind voort en een aansluitende tournee door de VS, Japan en Australië. Opnames van die tournee zijn samengevat op de liveplaat die simpelweg de titel Live meekrijgt en liedjes bevat van alle vier de voorgaande studioalbums.

Waar live-opnames bij sommige bands een energie weten te vangen die op plaat ontbreekt, extra sfeer toevoegen of liedjes zelfs monumentaal kunnen laten aanvoelen, is niks van dit alles bij Ben Folds Five het geval. In enkele gevallen worden de liedjes wel behoorlijk opgerekt, zoals Narcolepsy en Selfless, Cold And Composed.

Pianomotiefje

Het nummer Do It Anyway wordt aangevuld met fragmenten uit Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar. Het pianomotiefje uit het door drummer Darren Jessee geschreven Sky High doet overigens opvallend veel denken aan Bruce Springsteens Growing Up, zij het in een andere toonsoort.

Los van enkele afwijkende uitvoeringen, lijken de liedjes op Live best veel op de originele versies. Het grootste verschil is de kwaliteit van de zang van de frontman, die op momenten abominabel is live en zijn dieptepunt bereikt in het toch al niet briljante Draw A Crowd. Je wacht waarschijnlijk liever op de volgende studioplaat.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie