"Marketing houdt me aan de ketting, ik zit, blaf, lig en ik apporteer", zingt Helmut Lotti over zijn sterstatus op het Nederlandstalige album Mijn Hart & Mijn Lijf, dat nogal een omslag is na zijn vroegere cd’s.

De 43-jarige Helmut Lotti werd in 1989 derde met zijn Elvis Presley-imitatie in de Soundmixshow van Henny Huisman en kreeg prompt een platencontract aangeboden. Na drie Nederlandstalige en een enkel Engelstalig popalbum, verscheen in 1995 het eerste deel van de Helmut Lotti Goes Classic-reeks.

Daarna waagde de geliefde Vlaming zich nog aan vaderlandse hits, popklassiekers, latinliedjes en swingnummers. Mijn Hart & Mijn Lijf is het eerste album van Lotti in vijf jaar tijd, zijn eerste sinds zijn huwelijk met journaliste Jelle van Riet en zijn eerste Nederlandstalige plaat in dertien jaar. Bovendien bevat de cd enkel eigen werk.

Lotti componeerde voor bijna alle nummers de muziek en schreef het merendeel van de teksten met journalist Bart Vanegeren. De plaat werd geproduceerd door Stef Kamil Carlens (ex-dEUS, Zita Swoon). Stilistisch gezien grijpt Lotti wat terug op zijn verre verleden. Zo is rockabillynummer Veel Te Doen is een knipoog naar zijn Soundmixshow-deelname.

Tegenstelling

Niet de alleen muzikaal gezien is dit album een tegenstelling met Lotti’s bekende werk, ook tekstueel druisen deze liedjes tegen alles in waar hij voor stond. Soms is Lotti introspectief (Voed Mij Op) en confronterend (Angst), maar af en toe ook grappig (Hoera, Ik Ben Een Ster!) of zelfs ronduit plat (Tegenstrijd, Eeuwig Duet).

In het titelnummer maakt de immer zo braaf ogende Belg op niet te misverstane wijze duidelijk dat hij de liefde wil bedrijven. En dan drukken we het nog poëtischer uit dan de zanger het zelf doet in het liedje. Helmut Lotti heeft zichzelf hervonden, maar voor de fans van het lichtklassieke genre zal het even slikken zijn.