Sommige meisjes hebben een oude ziel, zo ook Laura Marling. Maar waar de singer-songwriter tot voor kort vooral geplaagd klonk, klinkt er tegenwoordig rust door in haar muziek.

Natuurlijk is de Laura Marling net als op haar vorige platen nog altijd het fragiele Britse meisje dat meer vragen dan antwoorden heeft, waar vertwijfeling immer de boventoon voert en waarbij de nachtmerrie immer op de loer ligt ten faveure van de droom, maar ergens klinkt ze sterker dan ooit tevoren.
 

Dat komt mede door het vierluik waarmee Once I Was An Eagle opent. Take The Night Off, I Was An Eagle, You Know en Breathe staan afzonderlijk op de tracklist, maar vormen tezamen een verhaal dat de luisteraar de plaat in sleurt om hem pas bij het laatste nummer, Saved These Words, weer los te laten.

Het is dan ook een ambitieuze plaat. Met meer dan een uur totale speeltijd is Once I Was An Eagle een lange zit, maar vervelen doet hij eigenlijk nooit. Niettemin omdat de teksten van Marling ijzersterk zijn en er per volgende draaibeurt genoeg nieuws te ontdekken valt.

Cynisme

"I've been with the devil in the devil's resting place", zingt ze op prijsnummer Devil's Resting Place. Een tekst die symbolisch is voor het cynisme dat de zangeres zich aangemeten heeft en ook terugkomt in diverse andere teksten, zoals die van When Were You Happy? (And How Long Has That Been).

Ergens tijdens een van haar bezoekjes bij de duivel de afgelopen jaren heeft ze rust gevonden en die weerklinkt ook in de vaak uitgeklede arrangementen. Voorbeelden als Joni Mitchell en PJ Harvey zijn nooit ver weg. Van alle singer-songwriters van de afgelopen jaren, heeft Laura Marling de langste adem.