Het Goede Doel kenmerkte zich al in de begindagen door een eigenzinnig gevoel voor humor, een tegendraads karakter en een vleug cynisme. Zelfs de nostalgie van deze verzamel-cd gaat gepaard met een knipoog.

Er prijkt een foto van liedschrijvers en zangers Henk Temming en Henk Westbroek uit de jaren tachtig op de hoes van Was Alles Maar Precies Zoals Het Was, samen met afbeeldingen van cassettebandjes, een rubikskubus, een Commodore 64 en guldens. Herkenbare voorwerpen uit de gloriejaren van de band.

Het zwaartepunt van deze dubbel-cd met 32 tracks ligt dan ook op dat decennium, met liedjes van alle albums met uitzondering van de elpee België uit 1982. Temming en Westbroek kozen bewust niet voor het bekendere werk, al bevat deze cd bonafide hits als Nooduitgang (in de studioversie) en het wonderschone Alles Geprobeerd.

Of de persoonlijke selectie van Henk en Henk daadwerkelijk tot hun sterkste werk behoort, is voer voor discussie, al zijn Brood En Spelen, Alle Mensen Wonen Op De Aarde en Net Zo Lief Gefortuneerd beslist mooi en onverslijtbaar. De omvangrijke boxset Geef De Mensen Wat Ze Willen uit 2001 herbergt echter meer moois.

Recent

De titel van dit album moet niet te letterlijk worden opgevat, aldus Temming, die in het cd-boekje beweert dat Het Goede Doel nog nooit zoveel plezier heeft beleefd aan optredens en liedjes schrijven. Vandaar dat ruim een derde van de plaat bestaat uit recent materiaal, zoals de onlangs verschenen single Alle Moeders Heten Mama.

Dat is relatief veel, zeker daar deze compilatie wederom illustreert dat het beste werk van de groep echt tussen 1982 en 1989 is gemaakt. Voor wie de hier genoemde boxset of de reguliere albums al in huis heeft, is Was Alles Maar Precies Zoals Het Was een wat overbodige aankoop. Voor anderen een interessante ontdekkingsreis.